Exekuce 2. díl - Co nesmí exekutor, postup při exekuci

28.02.2019 19:12

Co nesmí exekutor, postup při exekuci

Exekuce jako fenomén posledních let. Dostat se do exekuce není snadné, ale nejde také o nic nemožného. Naopak stále více lidí v Česku navštíví exekutor.

prvním díle jsme si ukázali, co vůbec exekuce obnáší, jak exekuce probíhá a na co vše exekutor může sáhnout. Jsou naopak věci, na které je i exekutor krátký.

 

Na co exekutor sahat nesmí

Existuje ale i několik věcí, na které exekutor sáhnout nesmí:

 

1. Exekuce na bankovní účet

banka je sice povinna vyhovět a zablokovat peníze do požadované výše, ale podle zákona můžete ale udělat aspoň jedenkrát jednorázový výběr ve výši dvojnásobku životního minima (6 820 Kč).

 

2. Exekuce na mzdu

V případě exekuce na mzdu vám vždy musí zůstat určitá část platu. Od 1. 1. 2017 vychází z životního minima jednotlivce (3 410 Kč) a z normativních nákladů na bydlení v nájemném bytě (5 822 Kč) – celkem 9 232 Kč. 

Dvě třetiny z toho, tedy 6 154,67, je nezabavitelná částka, která vám vždy zůstane. V případě, že máte manželku nebo děti (a nedlužíte na výživném), za každého člena je částka navýšena o čtvrtinu, tj. 1 538,67 Kč.

 

3. Až na výjimky nesmí exekutor prodat váš dům

Tento případ platí pokud se jedná o dluhu pod 30 000 Kč, kvůli kterému je vykonávána exekuce.

 

4. Nesmí vám zabavit ani některé movité věci:

  • Věci, které dlužník nezbytně potřebuje k uspokojování hmotných potřeb. To je běžné vybavení domácnosti: nádobí, sporák atd.
  • Věci, jejichž zabavení a následný prodej by byly v rozporu s morálními pravidly: třeba pes nebo svatební šaty.
 

Jak v exekuci minimalizovat škody

  1. Vybírejte poštu na své doručovací adrese. Tím, že budete dělat mrtvého brouka, si prostě nepomůžete. Soudní, ale i jiné obsílky, se mají za doručené 11. den. A to bez ohledu na to, zda si je vyzvednete či nikoliv.
  2. Minimalizujte náklady, a co nejdříve navštivte příslušný exekutorský úřad a projevte snahu i dobrou vůli dluh zaplatit. Je lepší se domluvit přímo. Konečný účet za exekuční řízení se vám tak může podařit snížit o výdaje za doručování obsílek, pátrání, a tak dále.
  3. Při zabavování věcí spolupracujte. Protože pokud bude potřeba k otevření vašeho bytu zámečník, i on půjde na vaše náklady. Vždy si ale vyžádejte exekutorův služební průkaz a listiny, na základě kterých se do bytu domáhá. V případě pochybností zavolejte policii a žádejte o pomoc. Pravý exekutor zůstane, podvodník vezme nohy na ramena.
  4. Pohlídejte si soupis zabaveného majetku. Vše, co vám exekutor zabavil, musí zapsat do protokolu. Také by vás měl poučit o tom, že můžete u soudu podat vylučovací žalobu. Například tehdy, kdy byl zabaven cizí majetek, například kamarádův notebook.

Úplně ideální je se do podobných situací vůbec nedostat. „Pokud jste se ocitli v problémech, je potřeba začít jednat. Vždy jednejte raději dříve než později,“ říká Luděk Mlýnek, šéf vymáhání pohledávek na Zonky.

Obrátit se můžete na poradenské firmy, ale je potřeba určitě vybírat pečlivě, abyste nenaletěli ještě někomu dalšímu.

 

Zpět

Anketa

Měli jste co do činění s exekucí?

Celkový počet hlasů: 119

 

Najdete nás na sítích...

 Pujcek.cz na YouTube.com  Pujcek.cz na Facebooku  Pujcek.cz na Twitter

QR kód Pujcek.cz - Porovnání půjček online

ČNB: Regulované subjekty

telefon: 910 120 922
(telefonické spojení neslouží pro sjednávání ani dotazy k produktům)
 
Pujcek.cz - Srovnávání půjček:
Po—pá: Online 24 hodin
So—ne: Online 24 hodin
Svátky: Online 24 hodin

Anketa

Půjčíte si online?

Celkový počet hlasů: 1700

Dbáme na Vaši bezpečnost

Zabezpečení DNSSEC SSL certyfikace Let´s Encrypt GDPR - zabezpečení osobních údajů

© 2012-2023 Všechna práva vyhrazena. Stránky obsahují reklamní sdělení. Provozovatel neposkytuje ani nezprostředkovává žádný z produktů. Vždy zkontrolujte aktuálnost informací u poskytovatelů. Využíváme cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode