Nejlevnější půjčka 2023 - Jak ji vybrat?

05.06.2023 15:13

Sjednání nejlevnějšího úvěru na trhu není vůbec jednoduchý úkol. Při hledání správného úvěru je důležité nepodcenit žádný detail, porovnávat nabídky a zajímat se o poskytovatele.

Není snadné sjednat nejlevnější úvěr na trhu. Velká konkurence spotřebitelům znesnadňuje výběr. Při hledání správného úvěru je důležité mít dokonalý přehled, porovnávat nabídky a zajímat se o kvalitu poskytovatele.

 

Jak vybrat nejlevnější úvěr v roce 2023? 

Při výběru úvěru nestačí orientovat se pouze podle úrokové sazby. Úroková sazba vám na rozdíl od roční procentní sazby nákladů (RPSN) neposkytne informaci o celkové částce, kterou za úvěr zaplatíte. Nedávejte se proto oklamat úrokem ve výši 0 % a vždy si ověřte výši RPSN. Pouze tak zjistíte, zda je pro vás úvěr skutečně nejlevnější.

 

Faktor Bankovní úvěr Nebankovní půjčka
Úroková sazba Nízká Vyšší
RPSN Nízká Vyšší
Poplatky Nižší Vyšší
Sankce Omezené Omezené
Benefity Omezené Široká nabídka
Požadavky na klienta Přísnější Volnější
Doba schválení Delší Rychlejší

Tato tabulka vám poskytuje obecný přehled o rozdílech mezi bankovními úvěry a nebankovními půjčkami. Je důležité zvážit své individuální potřeby a možnosti před finalizací rozhodnutí.

 

Co je to RPSN? 

Roční procentní sazba nákladů (RPSN) ovlivňuje cenu úvěru. Procentuálně vyjadřuje, kolik musí klient zaplatit za určité období (nejčastěji jeden rok) v souvislosti s úvěrem. Sazba vám tak ukáže, o kolik přeplatíte půjčenou částku. RPSN zahrnuje úrokovou sazbu a všechny poplatky spojené s úvěrem. Nejčastěji se jedná o:

  • Poplatek za vyřízení žádosti
  • Poplatek za poskytnutí úvěru
  • Poplatek za správu úvěru
  • Poplatek za vedení účtu
  • Poplatek za převod peněžních prostředků
  • Pojištění schopnosti splácet

 

Co dále ovlivňuje cenu úvěru? 

Při výpočtu celkových nákladů za úvěr pomocí RPSN si pamatujte, že výsledek nemusí být konečný. Vysoké sankce mohou zdražit úvěr a naopak nabízené benefity mohou ho zlevnit. Pokud skutečně chcete nejlevnější úvěr, neporovnávejte pouze RPSN.

 

Sankce 

Kromě poplatků je důležité se zajímat také o možné sankce, které vás mohou postihnout v případě, že nestihnete splatit úvěr včas, platíte pozdě nebo jej splatíte předčasně. I přesto, že jsou sankce a pokuty omezené zákonem o spotřebitelském úvěru, mohou výrazně zvýšit celkové náklady na úvěr.

Zákon o spotřebitelském úvěru stanovuje následující:

  • Věřitel smí účtovat pouze poplatek ve výši skutečných nákladů spojených se zpožděním splátek.
  • Úroky z prodlení mohou být účtovány pouze do zákonného limitu.
  • Smluvní pokuty nesmí přesáhnout 0,1 % denně z dlužné částky.
  • Celková suma smluvních pokut nesmí překročit polovinu celkové výše úvěru, maximálně však 200 000 Kč.

 

Benefity 

Díky silné konkurenci si klienti mohou užít mnoho výhod. Poskytovatelé nabízejí benefity jako sníženou úrokovou sazbu, odpouštění splátek, možnost předčasného splacení, vrácení úroků při řádném splácení nebo zdarma různé formy pojištění.

 

Bankovní úvěry versus nebankovní půjčky 

Kromě úroků a RPSN je důležité při výběru úvěru také zvážit poskytovatele a porovnat srovnatelné nabídky. Spotřebitelský úvěr od banky nelze přímo srovnávat s rychlou online půjčkou od nebankovního poskytovatele. Obvykle jsou bankovní půjčky levnější, ale to závisí na konkrétní situaci a dalších faktorech, jako je:

  • Bonita klienta
  • Záznam v registru dlužníků
  • Účel půjčky
  • Možnost ručitele

Nelze tedy jednoznačně říci, který úvěr je levnější. Pokud potřebujete rychle sjednat úvěr, nejlevnější možností může být online půjčka od nebankovní společnosti. Pro bankovní i nebankovní úvěry můžete využít srovnávač půjček, který vám pomůže vybrat nejvýhodnější možnost pro vás.

Zpět

Anketa

Hledáte levnou půjčku?

Celkový počet hlasů: 17

Články

 

Najdete nás na sítích...

 Pujcek.cz na YouTube.com  Pujcek.cz na Facebooku  Pujcek.cz na Twitter

QR kód Pujcek.cz - Porovnání půjček online

ČNB: Regulované subjekty

telefon: 910 120 922
(telefonické spojení neslouží pro sjednávání ani dotazy k produktům)
 
Pujcek.cz - Srovnávání půjček:
Po—pá: Online 24 hodin
So—ne: Online 24 hodin
Svátky: Online 24 hodin

Anketa

Půjčíte si online?

Celkový počet hlasů: 2143

Dbáme na Vaši bezpečnost

Zabezpečení DNSSEC SSL certyfikace Let´s Encrypt GDPR - zabezpečení osobních údajů

© 2012-2023 Všechna práva vyhrazena. Stránky obsahují reklamní sdělení. Provozovatel neposkytuje ani nezprostředkovává žádný z produktů. Vždy zkontrolujte aktuálnost informací u poskytovatelů. Využíváme cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode