Krátkodobé půjčky – kdy se vyplatí a na co si dát pozor?

23.05.2019 06:37

Krátkodobé půjčky - výhody a nevýhody

Trend posledních let spočívá v krátkodobých půjčkách, které poskytují snadné řešení v situacích, kdy peníze potřebujete okamžitě. Největší lákadlo pro klienty spočívá v jednoduchosti sjednání a rychlosti vyplacení peněz. S pozitivy jsou spjata samozřejmě i rizika týkající se vysokých sazeb nebo pokut při neschopnosti splácet.

Krátkodobé půjčky či “rychlopůjčky” jsou charakteristické volným využitím peněz a krátkodobým charakterem se splatností do 30 dnů. Tuto službu zpravidla poskytují nebankovní instituce, u kterých si lidé obvykle zapůjčí menší částky (v řádech jednotek tisíců).

„Po krátkodobých půjčkách lidé často sahají ve chvíli, kdy se ze dne na den ocitnou ve finanční nouzi nebo v případě, že mají náklady, které musí okamžitě splatit a nemají proto dostatečné prostředky. V těchto situacích jsou krátkodobé půjčky jasným řešením,“ říká Anna Bláhová ze zákaznického oddělení Zonky.

 

Výhody krátkodobých půjček

Za posledních pár let popularita této služby vzrostla a těší se poměrně velké poptávce. Na základě toho se tento segment, nabízející krátkodobé půjčky, stále rozrůstá. Kvůli tomu můžeme dnes najít tyto nabídky na každém rohu. Konkurenční společnosti se tak přetahují o nové klienty, kterým se snaží nabídnout ty nejlepší podmínky - někdy dokonce nabízí první půjčku zdarma.

 

Krátkodobé půjčky mají několik výhod:

  • Jednoduché sjednání a vyřízení půjčky
  • Rychlý příjem peněz
  • Možnost využití peněz na cokoliv
 

To, co se krátkodobým půjčkám z hlediska výhod nedá odepřít, je rozhodně rychlost. Dnešní nabídky zahrnují možnost sjednání online nebo přes telefon. Na základě toho je vyřizování půjčky rychlejší a jednodušší než kdykoliv předtím.

Odezva týkající se schválení nebo odmítnutí půjčky přichází téměř okamžitě. Poskytovatelé částku vyplácí ihned po odsouhlasení žádosti o půjčku. Díky tomu můžete mít peníze na účtu v rámci několika hodin.

Mezi další výhody patří fakt, že peníze můžete využít na cokoliv, co potřebujete, aniž byste museli uvádět důvod nebo účel vašeho využití. Ať si půjčíte jakoukoliv částku, nikdo po vás nebude chtít dokládat, za co jste peníze utratili nebo zjišťovat důvody, proč potřebujete půjčit. Pokud vás zaskočí nečekané výdaje, můžete se spolehnout na anonymitu.

 

Rizika krátkodobých půjček

Tyto atraktivní vlastnosti, které sebou půjčka nese, mohou zlákat nejednoho klienta. V takovém případě je potřeba zvážit i druhou stranu mince. „Nevýhoda spočívá ve vysokých sazbách. RPSN dosahuje u této služby velkých čísel,“ varuje Bláhová ze Zonky, které se věnuje finanční gramotnosti v České republice. Je však potřeba brát v potaz, že tento ukazatel může být zkreslující, protože interval půjčky se týká maximálně několika týdnů.

Nicméně je pravda, že tento druh služby přijde dráž. Důvod je jednoduchý – poskytovatel by s klasickými úroky neměl žádný zisk (nepokryly by mu ani náklady). Zároveň na sebe poskytovatelé berou větší riziko tím, že půjčí i klientům, u kterých není 100% jistota, že půjčku splatí.

Riziko nesplácení je však do jisté míry podchyceno poplatky a pokutami za nedodržení závazku. V takovém případě se vám zaúčtuje pokuta, která je odvozena od výšky vypůjčené částky. Stejně tak si připlatíte i za žádost o prodloužení splatnosti.

 

Na co si dát pozor

Přestože se jeví krátkodobé půjčky v určitých případech jako jednoznačné řešení, rozhodně stojí za to si vše ještě jednou promyslet. Vzhledem k rychlosti celého procesu nelze své rozhodnutí vzít zpátky.

Při sjednávání je potřeba pečlivě přečíst smluvní podmínky. „Podmínky sice bývají u těchto druhů služeb poměrně krátké a srozumitelné, ale i tak je nutné, abyste jim věnovali pozornost a při výskytu nejasností se doptali. Nebudete přece podepisovat něco, s čím nesouhlasíte,“ dodává Bláhová.

Hit krátkodobých půjček v České republice za posledních pár let stále roste a láká potenciální klienty na své atraktivní podmínky. Při nečekaných výdajích a potřebě okamžitého zdroje peněz jsou krátkodobé půjčky vhodnou alternativou. Nicméně je potřeba brát v potaz možná rizika a znovu zvážit, zda je nutné půjčku brát.

Zpět

Články

  • 13.11.2023 14:56

    Půjčka na šetrné bydlení od Zonky s garantovanou sazbou 5,99 %

      Zonky, přední poskytovatel půjček, přináší na trh inovativní produkt zaměřený na podporu ekologických iniciativ v domácnostech - Půjčku na šetrné bydlení. Tato nová půjčka umožňuje klientům financovat a realizovat ekologická opatření pro své domovy, a to s pevnou úrokovou sazbou 5,99 %...

  • 05.10.2023 12:39

    Jaké jsou podmínky pro získání půjčky? Zde jsou 4 hlavní.

    Pokud se chystáte požádat o půjčku, je důležité vědět, jaké podmínky musíte splnit, aby byla vaše žádost úspěšná. V následujícím textu najdete přehled nejdůležitějších podmínek pro získání půjčky. 1. Pravidelný a dlouhodobý příjem Jednou z nejdůležitějších podmínek pro získání půjčky je...

  • 14.06.2023 09:51

    Zonky: Získejte volno od splácení půjčky až na 2 měsíce každý rok

    Flexibilní možnost volna při splácení půjčky Od splácení půjčky Zonky si můžete vzít každý kalendářní rok až na 2 měsíce volno. Ano, na celé dva měsíce. Je pouze na vás, zda si je vezmete za sebou nebo si je rozdělíte během roku. Celkově tak můžete odpočívat až 12 měsíců během celé doby trvání...

 

Najdete nás na sítích...

 Pujcek.cz na YouTube.com  Pujcek.cz na Facebooku  Pujcek.cz na Twitter

QR kód Pujcek.cz - Porovnání půjček online

ČNB: Regulované subjekty

telefon: 910 120 922
(telefonické spojení neslouží pro sjednávání ani dotazy k produktům)
 
Pujcek.cz - Srovnávání půjček:
Po—pá: Online 24 hodin
So—ne: Online 24 hodin
Svátky: Online 24 hodin

Anketa

Půjčíte si online?

Celkový počet hlasů: 1625

Dbáme na Vaši bezpečnost

Zabezpečení DNSSEC SSL certyfikace Let´s Encrypt GDPR - zabezpečení osobních údajů

© 2012-2023 Všechna práva vyhrazena. Stránky obsahují reklamní sdělení. Provozovatel neposkytuje ani nezprostředkovává žádný z produktů. Vždy zkontrolujte aktuálnost informací u poskytovatelů. Využíváme cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode