Exekuce 1. díl – Co to je, příprava, provádění a průběh

15.02.2019 10:28

Exekuce - exekučně zabaveno, příprava, provádění a průběh

Exekuce se v poslední době stala poměrně častým fenoménem ve světě financí, často se o ní mluví ve zprávách, nebo píše v novinách. Málokdy ale srozumitelně. Podvědomě ale víme, že situace to je velmi nepříjemná. Proto si přečtěte, jak to probíhá, ale hlavně – jak exekuci předcházet.

 

Co je to exekuce

Exekuce je vlastně způsob vymáhání dluhů, který je povolen státem a má jasně daná pravidla. Jde především o přesně určený postup, včetně všech práv a povinností všech zúčastněných stran. Dluh může vzniknout z různých důvodů. „Na vině nemusí být jen nesplácená půjčka, jak si mnozí myslí. Může jít i o nezaplacenou pokutu v MHD, ale i neplacené alimenty, dluhy na nájemném, nebo nezaplacené složenky za energie,“ vysvětluje Luděk Mlýnek z oddělení vymáhání pohledávek na Zonky. V některých případech se dokonce nemusí ani jednat o peněžní dluh.

 

Kdo všechno může provádět exekuci

Exekuci musí provádět obvykle exekutor, a to podle státem stanovených pravidel. Zpravidla na základě rozhodnutí soudu. Výjimečně může exekuci provést i obecní, finanční či krajský úřad, nebo dokonce soud sám prostřednictvím svých vykonavatelů (zaměstnanců). Takový postup je ale dlouhý a málo efektivní, proto se věřitelé obracejí na exekutory.

 

Příprava na exekuci

Jak již bylo řečeno – na samotném počátku exekuce musí být nesplacený dluh vůči věřiteli (oprávněnému). Ten se může pak rozhodnout, že nesplácení bude řešit tak, jak mu umožňuje právní řád. Tedy exekucí. „Aby tak ale mohl učinit, potřebuje mít v ruce takzvaný exekuční titul (rozhodnutí, které stanovuje povinnost dlužníka zaplatit dluh). 

Exekuční titul může být například smlouva s exekuční doložkou, rozhodnutí rozhodce v rozhodčím řízení,“ rozhodnutí soudu v soudním řízení,“ říká Mlýnek.

V případě soudního řízení věřitele čekají vlastně dvě soudní kolečka: v prvním řízení soud zkoumá, zda dluh skutečně existuje a také stanovuje, do kdy ho má dlužník uhradit. Pokud dlužník rozhodnutí soudu neuposlechne, věřitel se znovu obrací na soud. Tentokrát soud žádá, aby nařídil exekuci. Soud pak rozhoduje o nařízení exekuce a pověřuje exekutora provedením svého rozhodnutí.

 

Jak exekuce probíhá

Exekutor uvedený v návrhu soudu určí, na základě zjištění dlužníkových finančních a celkových majetkových poměrů, způsob provedení exekuce. Exekutor pak do vlastních rukou doručí dlužníkovi usnesení o nařízení exekuce. Ještě před tím ale může například obstavit bankovní účet či zaplombovat nemovitost. Důvod je zcela jednoduchý – chce tak předejít tomu, aby se dlužník měl čas zbavit majetku a „odklonit ho“ ještě před tím, než je oficiálně zahájena exekuce. Ta pak probíhá několika způsoby:

  • Obstavení bankovního účtu
  • Srážky ze mzdy
  • Exekuce na důchod a sociální dávky
  • Zabavení nemovitosti
  • Zabavení movitého majetku (a následné vydražení)

 

Exekutor zpravidla návštěvu předem nijak nehlásí. Takže tím, že nebudete doma, nic nevyřešíte. Navíc do vašeho bytu může vstoupit i bez vás, a to se zámečníkem a policií.

 

Zpět

Anketa

Máte zkušenost s exekucí?

Celkový počet hlasů: 120

 

Najdete nás na sítích...

 Pujcek.cz na YouTube.com  Pujcek.cz na Facebooku  Pujcek.cz na Twitter

QR kód Pujcek.cz - Porovnání půjček online

ČNB: Regulované subjekty

telefon: 910 120 922
(telefonické spojení neslouží pro sjednávání ani dotazy k produktům)
 
Pujcek.cz - Srovnávání půjček:
Po—pá: Online 24 hodin
So—ne: Online 24 hodin
Svátky: Online 24 hodin

Anketa

Půjčíte si online?

Celkový počet hlasů: 2120

Dbáme na Vaši bezpečnost

Zabezpečení DNSSEC SSL certyfikace Let´s Encrypt GDPR - zabezpečení osobních údajů

© 2012-2023 Všechna práva vyhrazena. Stránky obsahují reklamní sdělení. Provozovatel neposkytuje ani nezprostředkovává žádný z produktů. Vždy zkontrolujte aktuálnost informací u poskytovatelů. Využíváme cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode